vrijdag 25 februari 2011

Verborgen Verleden

"Het is niet mijn broer, toch is het de zoon van mijn vader. Ra ra ra, wie ben ik?" Genealogie volgens het legendarische revueduo Snip en Snap in De Mop. Gelukkig zijn de programmamakers van het TV programma Verborgen Verleden grondiger in hun genealogisch onderzoek.

Verborgen Verleden is een van mijn favoriete TV programma's van dit moment. In elke aflevering onderzoekt een bekende Nederlander zijn familiegeschiedenis. Het programma is gebaseerd op Who do you think you are, dat de BBC een aantal jaar geleden introduceerde. Het programma koppelt geschiedenis aan persoonlijk drama. In een paar dagen tijd krijgt de deelnemer zijn hele familiegeschiedenis voor zijn kiezen, inclusief mooie momenten en mogelijk oud zeer. En de camera filmt mee. Daarnaast maakt het programma van algemeen bekende geschiedenis persoonlijke geschiedenis. Geschiedenis wordt dan heel anders beleefd, als het persoonlijk wordt.

Soms is dat onthullend en onthutsend tegelijk. Zoals in de aflevering waarin Hugo Borst een nacht lang wakker gehouden wordt door de ontdekking dat een van zijn voormoeders een 'publieke vrouw' was geweest. Gelukkig voor Hugo Borst ging het om een echtgenote uit een eerder huwelijk van zijn voorvader ...

Ook leuk om te zien is de verbazing van de deelnemers als zij merken hoe genealogisch onderzoek eigenlijk gewoon 'op straat' ligt. Via websites als Genlias zijn al verschillende voorouders teruggevonden in café's of hotelkamers. Kennis die voor de deelnemers ineens heel dierbaar wordt, was eigenlijk al voorhanden. Het hoefde alleen nog maar gevonden worden ...

Ik kijk Verborgen Verleden met Twitter in mijn hand via #verver (@duul58 twitterde onlangs dat #verborgenverleden ook bestaat). Alsof je met een ploegje in één ruimte naar hetzelfde programma zit te kijken. En als er witte handschoenen in beeld komen, 'durft' inmiddels in de loop van het seizoen niemand meer in te koppen. Een running gag onder de twitteraars.

De lopende serie is bijna afgelopen. Ik ben er zondag aanstaande weer, rond 21.00 uur op Nederland 2 met de aflevering met Maarten Van Rossem.

2 reacties:

Festina Lente zei

Met MvR: dat wordt vast een topaflevering!

Hans zei

Dat denk ik ook. Het is de laatste van het seizoen, het zal de uitsmijter wel zijn.