vrijdag 18 februari 2011

Hoe heet de laatste koning van Rome?

Ja, het is weer quiztijd! Momenteel zitten we middenin de voorbereidingen voor een nieuwe editie van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor gymnasiasten uit de vierde en vijfde klas. Op 19 en 20 maart vinden de halve finales plaats en daar horen natuurlijk ook weer vragen bij.

De quiz is al begonnen met de eerste ronde. Deze ronde wordt op de scholen zelf gespeeld. De twee beste leerlingen gaan door naar de halve finale die op vier locaties wordt gehouden. In Tresoar (een van die vier locaties) strijden wij straks om de L.A. Buma Bokaal (wisselbeker voor de school) voor de beste kenner-van-je klassieken regio Noord en voor plaatsen voor de finale 'de Strijd der Titanen' op 16 april in het Rijksmuseum van Oudheden.

Afgelopen dinsdag tijdens de examenlezing van Tresoar en Nederlands Klassiek Verbond afdeling Friesland sprak ik met een docent over de quiz. De school doet dit jaar voor het eerst mee. Voor deze docent biedt de quiz gymnasiasten die minder op hebben met het leren van rijtjes en het toepassen van grammaticaregels, een mogelijkheid hun kennis, interesse en enthousiasme voor de oudheid te ontwikkelen en uit te dragen.

Dat vind ik mooi. En daar doen wij het natuurlijk graag voor. En wij, dat zijn Allard Pierson Museum (Amsterdam), Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden), Museum Het Valkhof (Nijmegen) en Tresoar (Leeuwarden). En dan heb ik het nog niet eens gehad over gierende zenuwen in de finaleronde, veel gelach en gezelligheid, deelnemers die afkijken, onvermoede presentatietalenten van Fik Meijer in de finale, spandoeken in het Latijn, eeuwige roem voor de winnaar ...

(o ja, het goede antwoord: Tarquinius Superbus)

4 reacties:

Festina Lente zei

Superbus was altijd een topper in de klas bij Redde Rationem. Altijd dezelfde grap...

Hans zei

Ik ben er zelf een keer 'ingetuind'. Docent Oude Geschiedenis had een moeilijk leesbaar handschrift. Tijdens college las ik hardop wat de docent op het bord aan het schrijven was: sú - per - bus. Gelach om mij heen. O, die! Supérbus. Soms kun je rood worden ...

Festina Lente zei

Ha, ik vind het wel een leuke grap! Al was je op dat moment natuurlijk niet superbus op jezelf!

Hans zei

Eh, nee.