vrijdag 4 februari 2011

Daar zit (mijn) muziek in!

Foto: @jackeliiine
Bron: http://www.flickr.com/photos/jackeliine/3756154251
Thuis mijn boeken catalogiseren: dat heb ik nooit gedaan. En ook na kennismaking met LibraryThing zie ik mijzelf dit nog niet zo gauw doen. Maar met muziek: dat was een ander verhaal.

Ik weet het nog goed. Het was op mijn eerste computer, dat ik mijn verzameling CD's ging catalogiseren in een tekstverwerker. De computer had een 8086-processor zonder harde schijf en elke keer dat ik de computer aanzette, moest ik eerst met een 5 1/4 floppy MS DOS laden, voor ik met de tekstverwerker, een versie van Tasword, (ook laden) aan de slag kon.

Op mijn volgende computer, een grote Hyundai met 80286-processor, had ik beschikking over een harde schijf. Een uitkomst! Nu kon ik programma's draaien zoals WP 5.1 (o ja, die!) en het database programma PC-File. Een kennis van mij had mijn oude tekstbestand met muzieknummers met veel moeite weten over te zetten in PC-File en nu kon ik met echte invoervelden mijn database uitbreiden. En af en toe afdrukken. Ik had een print in mijn ladekast liggen, in een mapje.

Nieuwe computers volgden, na DOS kwam Windows, en daarna de Mac. En inmiddels gebruik ik iTunes. OK, iTunes is niet zozeer een database-programma, maar het biedt mij wel een prima overzicht van al mijn muziek. En dat zonder handmatig invoeren van losse nummers en CD's dankzij de verbinding met Internet. Zelfs CD-hoesjes voegt iTunes toe. Bovendien, muziek downloaden we gewoon via datzelfde iTunes. Sinds een klein half jaar kun je via de nieuwe dienst Ping van iTunes je muziekverzameling ook delen met vrienden en kun je artiesten volgen.

Wat er van mijn database is geworden, kan ik mij eigenlijk niet zo goed herinneren. Waarschijnlijk is de database achtergebleven op een van mijn oudere computers. En de print? Ik denk nog in een doos op zolder.

2 reacties:

23 Dingen zei

Benieuwd wat je van het volgende Ding gaat vinden, met name Spotify!

Hans zei

Al veel over gehoord en gelezen, maar nog nooit uitgeprobeerd. Met de cursus is het een goed moment. En natuurlijk last.fm.