vrijdag 7 januari 2011

Zeepbellengeld of een half Romeins muntje?

Foto: Kingray
Bron:http://www.flickr.com/photos/kingray/2775948014/
Facebook heeft een geschatte waarde van 50 miljard dollar. Zo kopten diverse nieuwssites eerder deze week. En vandaag is bekend geworden dat Facebook een winst heeft geboekt van 350 miljoen dollar. Gelekte informatie, dat wel. Deze grote bedragen roepen al snel (terecht?) een herinnering op aan de internetzeepbel van eind jaren negentig.

Zeepbel of niet, in de oudheid ging men wat praktischer om met geld. Twee voorbeelden. Toen rond de jaarteling in onze contreien een markteconomie op gang kwam, hadden de Romeinse muntmeesters zich verkeken op de grote vraag naar geld. Om dit probleem op te lossen, werden de munten met een beitel in tweeën gehakt. Zo was er weer voldoende pasgeld beschikbaar. In verschillende nederzettingen zijn deze in tweeën gehakte munten gevonden.

En om je spaargeld (of andere kostbaarheden) in de oudheid veilig te stellen in tijden van onrust of oorlog, verstopte men het. De munten werden in een zak van textiel of leer of in een pot gestopt en vervolgens in de grond begraven met het doel hen weer op te graven als de omstandigheden dit zouden toelaten. Dat gebeurde soms pas 2000 jaar later. Dat was jammer voor de oorspronkelijke eigenaar, maar goed voor archeologen en oud-historici. Zulke schatten geven onderzoekers nu een schat aan informatie.

Meer weten?
- een overzicht van de Romeinse munten en hun huidige waarde (zover deze waarde vast te stellen is)
- een overzicht van geld, de maten en gewichten in de oudheid
- een goed boek over Nederland in de Romeinse tijd
- een van de grootste muntschatten ooit gevonden in Groot Brittannië (de zogenoemde Frome Hoard)

0 reacties: