donderdag 13 januari 2011

Wikipedia in de praktijk

Huisvesting van de Buma Bibliotheek van 1933 tot 1966
ontworpen door D.F. Wouda
.
De Wikipedia is een prachtig instrument. Als je even wat wilt weten, zoek je het zo op in de Wikipedia. We schrijven er met ons allen aan mee en de encyclopedie wordt zo alleen maar dikker en dikker. Maar dat we er met ons allen aan mee schrijven, is meteen ook een nadeel. Zeggen sommigen. Want hoe weet je nu of de informatie in de Wikipedia wel klopt? Onzin, zeggen de voorstanders. De Wikipedia is een zelfregulerend systeem. Ziet een bezoeker een fout, dan kan de bezoeker deze fout zelf wijzigen. Geen probleem, toch?

Beiden hebben gelijk. Tenminste, dat is nu mijn ervaring.

Eerder berichtte ik al dat ik in het kader van de cursus 23 Dingen zelf een lemma over de Buma Bibliotheek aan de Wikipedia heb toegevoegd. Omdat ik nieuwsgierig ben hoe dit lemma zich verder ontwikkelt, kijk ik af en toe naar het lemma. Vlak na publicatie hadden een paar botjes kleine verwijzingen aangepast en toegevoegd. En verder was er geen verandering.

Maar een kleine week geleden zag ik een echte wijziging in het lemma. Er was een zin toegevoegd ("De bibliotheek is gevestigd in een gebouw (rijksmonument) ontworpen door Dirk Frederik Wouda"). Die zin klopte wel, maar ook weer niet. De Buma Bibliotheek heeft inderdaad in dat pand gezeten, alleen, dat was van 1933 tot en met 1966. Ik hoor de tegenstanders al: oei, een fout in de Wikipedia. Zie je nu wel. Onbetrouwbaar ding. Ik vond het een mooie toevoeging aan het lemma over de Buma Bibliotheek. Als ik er de jaartallen aan zou toevoegen, dan klopte het weer als een bus. En zo gezegd, zo gedaan.

Geen probleem, toch?

3 reacties:

Anoniem zei

Wikipedia is dan ook niet het einde van de zoektocht naar informatie over een bepaald onderwerp. Maar het begin.

Otto zei

In papieren naslagwerken staan ook ontelbare fouten, en die zijn toch een stuk lastiger te verbeteren.

Hans zei

@ Spook
Dat is een goed gebruik voor alle encyclopedieën.

@ Otto
Flexibiliteit is het toverwoord in de wereld van digitaal publiceren.