donderdag 20 januari 2011

Liever een papieren boek dan een e-boek?

Een boek van Piccolo Picture Books op de iPad
Jongeren tot 25 jaar lezen liever een boek van papier dan één van bits en bytes, volgens dit bericht.

Verbaast mij dit? Eigenlijk niet. Natuurlijk speelt de gedachte mee dat nieuwe technieken het eerst en het snelst door jongeren worden opgepakt. Maar het lezen van boeken via e-reader, tablet, of smartphone is een ontwikkeling die nog niet verder teruggaat dan hooguit een jaar of twee. De huidige jongeren zijn groot geworden met het papieren boek. Geen wonder dat zij het pboek prefereren boven het e-boek.

Anders kan het liggen met de allerjongsten. Kinderboeken (en vooral prentenboeken) verschijnen steeds meer als app op een tablet, zoals deze. Zo heeft de pas opgerichte uitgeverij Orange Books (prentenboeken) zich helemaal op de tabletmarkt gestort. Orange Books geeft de boeken uit in de vorm van apps en biedt geen pboeken aan. Ook andere uitgevers zetten hun prentenboeken om in apps. Een app biedt meteen ruimte aan een Duitse, Engelse, Franse vertaling van het prentenboek waardoor de boeken ook heel makkelijk in andere landen kunnen worden verkocht.

Zullen deze kinderen over een aantal jaar het papier ook nog verkiezen boven de elektronica?

2 reacties:

Neeltje zei

Leuk idee voor It Fryske Berneboek!

Hans zei

He, ja! Het voordeligst is het om één keer een stramien-app te (laten) ontwikkelen en daarin verschillende boeken te laden en elk boek apart te koop aan te bieden.