donderdag 20 januari 2011

Google Maps: uw reisgids door de oudheid

Foto: eir@si
Bron:http://www.flickr.com/photos/eirasi/225263253
Ging je in de oudheid op reis door Griekenland, dan nam je het liefst een kopie van Pausanias' Reisbeschrijving van Griekenland mee. Heel gemakkelijk ging dat niet, want de handzame codex was destijds nog niet voldoende ingeburgerd. Eerder liet je een slaaf een kistje met papyrusrollen meezeulen.

In ieder geval, Pausanias doet in zijn reisgids uit de tweede eeuw n. Chr. nauwkeurig verslag van bezienswaardigheden op de betreffende plaats. Hij geeft beschrijvingen van gebouwen en vertelt bijpassende anekdotes. Zijn reisgids is een ware schat van informatie voor ons nu omdat veel gebouwen die Pausanias beschrijft, er nu allang niet meer (recht op) staan.

Ga je op reis, dan kun je de slaaf en het kistje tegenwoordig thuis laten. Nu zijn er diensten als Google Maps en Google Earth en zijn de reisgidsen vervangen voor apps voor je smartphone. Deze reisgidsen kunnen jou in combinatie met de GPS-chip in je smartphone exact vertellen welke bezienswaardigheid op loopafstand te vinden is. Kun je de weg alsnog niet vinden, dan kijk je via diezelfde smartphone op Google Maps.

Maar ook zonder smartphone kun je mooie dingen halen uit Google Maps. Ik heb al heel wat adressen gevonden met Google Maps, een printje van de kaart en de routebeschrijving. Maar nu zie ik in 'Ding 17 Ontdek je plekje, ontdek Google Maps en Street View' dat het ook mogelijk is zelf een kaart aan te maken die je kunt toelichten met foto's of filmpjes en waar je een route aan kunt toevoegen. En deze kaarten kun je weer insluiten in je eigen website. Met Street View zie je hoe het landschap eruit ziet. Ook Pompeii is te bekijken met Google Street View. En wil je helemaal in de oudheid opgaan, bekijk dan Rome anno 320 n. Chr. in 3D via Google Earth. Want ook dat kan.

Ik zie het al voor mij; de reisgids van Pausanias als een app en een bijbehorende routebeschrijving in Google Maps met multimediale toelichting erbij. Foto's en computersimulaties laten het verleden herleven terwijl praktische reisinformatie de reiziger op weg helpt. Letterlijk in de voetsporen van Pausanias. Ik denk dat Pausanias er blij mee zou zijn.

Meer weten?
- het Pausanias Project biedt erg veel informatie over de plaatsen die Pausanias heeft bezocht

0 reacties: