zondag 2 januari 2011

Digitaal lezen en lenen in 2010 (en 2011)

In 2009 sprak men de verwachting uit: 2010 wordt het jaar van de doorbraak van het ebook in Nederland.
Foto: Let Ideas Compete
Bron: http://www.flickr.com/photos/question_everything/4554649558
Of het ebook echt is doorgebroken bij het grote publiek het afgelopen jaar, weet ik niet. Wel is het aanbod van ebooks verdubbeld, experimenteren uitgevers én schrijvers met digitale boeken, en zijn er meer dragers gekomen voor ebooks dan ereaders alleen. Grote (wannabe) boekhandels als de Apple iBookstore of Google Books moeten het (nog) zonder Nederlandse content stellen. En een Nederlands platform (eBoekplatform) voor ebooks in the cloud (vergelijkbaar met Google Books en Amazon) is in ontwikkeling.

In ieder geval, wil je meer weten over wat er is gebeurd met het ebook in 2010, eReaders.nl heeft twee jaaroverzichten gemaakt: een voor de ebooks en een voor de ereaders. Beide jaaroverzichten zijn zeker aan te raden om eens op je gemak door te lezen.

En vraag je je af wat de positie van de bibliotheken is (wordt?) bij het digitaal lezen? Het lezenswaardige blog Mijns Inziens heeft een aantal interessante berichten over dit onderwerp gepubliceerd. Begin bij dit bericht en klik eens door op de verwijzingen in het bericht en klik dan weer door en weer. Echt heel leerzaam.

0 reacties: