vrijdag 28 januari 2011

10 x 'Het boek in de e-wereld'

Gistermiddag vond in Tresoar het symposium 'Het boek in de e-wereld' van Tresoar, Stichting It Fryske Boek en Bibliotheekservice Fryslân plaats. De ontwikkelingen rond het boek zijn met de komst van de digitale revolutie in een wildwaterstroomversnelling geraakt. Sprekers (afkomstig uit het boekenvak, informatieontsluiting, bibliotheek en wetenschap) gaven hun visie op de ontwikkelingen in het boekenvak.

Het was een razend interessante middag. Ik heb te veel gehoord en gezien om in een blogbericht te samen te vatten. Op de website Fryslân Lêst Syn Toppers staat een verslag van de dag en Tresoar heeft via de razende reporter Twitter (@TRESOARfryslan) live verslag gedaan van het symposium (#eFLST).

Daarom, hieronder mijn selectie van de middag, ofwel 10 x 'Het boek in de e-wereld':
  1. Piraterij is een vast gegeven in de e-boekenmarkt (Eric Rigters - manager eBook.nl) (eens: E. Rigters; oneens: M. van Pluijm)
  2. Gemak gemak gemak (de wens van de consument) (E. Rigter)
  3. Uitgever geeft de boeken die de markt wil, of het nu een e-boek is of een pboek (Mizzie van der Pluijm - directeuruitgever Uitgeverij Contact)
  4. We verdienen een betere zoekmachine voor informatieontsluiting dan Google die alleen lijstjes produceert (R. van Stripiaan - hoofderedacteur DBNL)
  5. In juli 2012 biedt de bibliotheek 10.000 e-boeken te leen aan (afhankelijk van licentieonderhandelingen) (M. Laan - projectmanager e-books Bibliotheek.nl)
  6. Boeken lezen en lenen via streaming: misschien nu nog niet perfect, maar het heeft de toekomst (M. Laan)
  7. Is de iPad een Zwitsers zakmes (het kan heel veel, maar het kan niks heel goed) of is de iPad een doorbraak die zijn eigen mogelijkheden overstijgt? (P. Rutten - hoogleraar Digital Media Studies RU Leiden)
  8. Liever 'Het boek van de toekomst' dan 'De toekomst van het boek' (met video) (P. Rutten)
  9. Een e-boek is geen boek (P. Rutten)
  10. Kernactiviteit van de uitgever is de toegang van de informatie te exploiteren en niet het uitgeven van boeken (P. Rutten)

1 reacties:

Jacob van Sluis zei

De stelling "Het e-book is geen boek" vind ik een heel goede. Het gaat om een geheel ander medium. We noemen de tv toch ook geen plaatjesradio?