woensdag 8 december 2010

Google eBooks en ander eBookwinkels

Interessante ontwikkelingen op het gebied van e-books deze week.


Google heeft afgelopen maandag zijn lang verwachte, eigen e-bookstore geopend: Google eBooks. Google eBooks is een rechtstreekse concurrent voor Amazon (Kindle: niet in Nederland) en Apple iBookstore (nauwelijks in Nederland). Nederlandse titels buiten het publieke domein zijn er nog niet. De al gescande boeken uit Google Books zijn wel beschikbaar.

Het bijzondere aan Google eBooks is dat het gebruik maakt van de techniek die clouding heet. De gebruiker logt in om de e-books te lezen. De gedownloade boeken verschijnen op jouw online boekenplank (mijn Google eBoeken) waarna je de boeken kunt lezen: of online lezen via een in de website ingebouwde e-reader, of overzetten op één van je apparaten (Android, iPhone/ iPod Touch/ iPad) of download omzetten naar een ePub om deze vervolgens op je op e-ink gebaseerde e-reader te plaatsen en lezen. Op deze manier heb je altijd en overal beschikking over je e-books (vergelijk het met het bewaren van je bladwijzers via Delicious).

Maar er zijn meer initiatieven. Half november presenteerden Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) gezamenlijk hun eigen eBoekplatform dat ook uitgaat van lezen in de cloud. Het is een versnelde uitvoering van langer bestaande plannen van GAU en KBb na de eerdere aankondiging van het Centraal Boekhuis dat het een samenwerking met Apple iBookstore was aangegaan. Deze plannen van het CB zijn na kritiek van GAU en KBb in de ijskast gezet. eBoekplatform wordt breed ondersteund door uitgevers en boekhandels.

Tot slot is er het Nederlandse Yindo. Yindo is een online bibliotheek en boekenwinkel waar je boeken kunt lenen, lezen, kopen en downloaden. Net als Google eBooks en eBoekplatform via het principe van clouding.

0 reacties: