vrijdag 24 december 2010

De krant van het jaar nul

Vandaag te koop, de krant van het jaar nul. 2010 jaar te laat? Nee, helemaal niet. Het gaat om een speciale uitgave van nrc.next. De krant is opgesteld alsof hij zou verschenen zijn op vrijdag 24 december van het jaar nul, of beter gezegd, in het jaar dat Gaius Caesar en Lucius Aemilius Paulus consuls waren, met een ruime marge van 50 v. Chr. tot 50 n. Chr. En dat betekent veel (Romeinse) kapitalen, veel verbasteringen van eigennamen van redacteuren en columnisten op -us, en een roze marmeren achtergrond.

De redactie heeft zichtbaar plezier gehad bij het samenstellen van deze krant. Er is een artikel over de RomaLeaks, over de Friezenopstand en een heus interview met Ovidius. Er is een heus caelum (weerbericht), er zijn commendationes (advertenties) en zelfs de sudoko is in Romeinse cijfers uitgevoerd. Ook vaste rubrieken als ludus (sport), oeconomia (economie) en een opiniopagina ontbreken niet. De redactie is niet over een nacht ijs gegaan: verschillende gerenommeerde namen hebben hun medewerking aan deze krant besteed, waaronder oud-historicus Fik Meijer, archeoloog Arjen Bosman, egyptologe Sigrid van Roode en Romeins staatsman en encyclopedist Gaius Plinius Secundus Maior.

Hoofdredacteur Robertus Monsuini (Rob Wijnberg) motiveert in zijn columna next pensat zijn keuze voor deze themakrant met 'Journalistiek wordt wel vaker the first draft of history genoemd. Maar vandaag neemt nrc.next haar taak als geschiedschrijver voor één keer heel serieus: deze krant is namelijk van begin tot eind geschreven in het jaar nul' en sluit af met 'Een leerzame kerstkrant: het is weer eens wat anders dan die jaarlijkse bijlage met het zoveelste kalkoenrecept'.

Ik vind het prachtig, zo'n krant. De krant is informatief, en laat ook zien dat er genoeg overeenkomsten zijn tussen het nieuws van 2010 jaar geleden en de actualiteit van de dag. Een krant als deze, dat moet toch ook een keer kunnen? Maar daar is niet iedereen het met mij eens. Reacties op de website van nrc.next op de hierboven genoemde columna van de hoofdredacteur gaan twee kanten op, variërend van 'HULDE' tot 'Zucht – zonde van het papier' en 'Leuk schoolkrantje vandaag. Zo maakten wij ze vroeger ook'.

Wil je de krant nog kopen? Misschien nog via het krantenrek bij een tankstation, maar natuurlijk ook als digitale download in de app van nrc.next, die op zijn beurt weer is te downloaden via de App Store.

2 reacties:

Neeltje zei

Dit is weer zo'n voorbeeld waarvan ik denk dat bloggen nut heeft! Door je blog wordt je attent gemaakt op nuttige/leuke zaken. Bovendien geeft het inspiratie, want misschien kunnen we zoiets wel 'gebruiken' voor het project Fryslân 1811.
Dank.

Hans zei

@ Neeltje
Graag gedaan.