vrijdag 26 november 2010

Verkocht voor EUR 159.498,00

De onlangs bij Christie's geveilde Apple 1
Afgelopen dinsdag is de Apple 1 voor EUR 159.498,00 verkocht bij veilinghuis Christie's. De Apple 1 is de allereerste thuiscomputer van computerbouwer Apple.

Apple was opgericht door Steve Jobs, Ronald Wayne en Steve Wozniak op 1 april 1976. De Apple 1 is gebouwd in juli 1976 en was toen te koop voor $ 666,66. Het bedrijf verkocht destijds zijn computers vanuit de garage van Steve Jobs' ouders. Het exemplaar dat onlangs geveild is, is in bijzonder goede staat, inclusief de originele doos, gebruikshandleidingen en een kassabon ondertekend door "Steven Jobs".

De Apple 1 bestond uit een volledig voorgefabriceerd moederbord; je moest zelf zorgen voor een voeding, een behuizing, toetsenbord en beeldscherm. Toch was dit al een belangrijke stap vooruit in de computerwereld van midden jaren 70. Vóór de Apple 1 bestonden computers uit complete doe-het-zelfpakketten waarbij je zelf met de soldeerbout de losse componenten op het moederbord moest bevestigen. Apple had dit werk al voor je gedaan. Hier zien we al de eerste stappen van de gebruiksvriendelijkheid van Apple waar het bedrijf nu zo om bekend staat (zie ook dit eerdere bericht op mijn digitale schrijfplankje).

Dus mocht je nog op zolder een doos met wat computerspullen zien liggen, kijk nog eens even extra goed. Je weet tenslotte maar nooit ...

3 reacties:

pi verhaar zei

Miunnio,

Bood de afdeling ICT ons niet net een hele lading afgeschreven computers aan? Onmiddellijk terughalen, zeg ik. Afgeschreven? Afgeschreven? Die worden geld waard! Een gouden kans in deze tijden van bezuiniging. Wel eerste 40 jaar bewaren, vrees ik.

23 Dingen zei

Ik heb nog ergens een Commodore 64 liggen MET cassetterecorder!

Miunnio zei

@ Rob
Zo ging dat toen. Ik weet niet of de Commodore 64 ook EUR 159.498,00 oplevert ...