woensdag 24 november 2010

Twitter met Alexander de Grote

Alexander de Grote
Alexander de Grote leeft! En wel op Twitter en Facebook. Daar kwam ik gisteren achter tijdens een vergadering over de Week van de Klassieken 2011.

Deze vergadering was een initiatief van Uitgeverij Athenaeum en Ambo Anthos die de Week organiseren. Partners van de Week, waaronder ook Tresoar, kwamen op deze bijeenkomst met ideeën voor eigen activiteiten en we zorgden voor onderlinge afstemming.

Tijdens de vergadering bracht ik de nieuwe media ter sprake. Naar aanleiding hiervan vertelde het Allard Pierson Museum (APM), één van de partners in de Week, over hun manier om de nieuwe media in te zetten. In het APM is tot 20 maart 2011 de tentoonstelling Alexanders erfenis. Grieken in Egypte te zien. Voor deze tentoonstelling heeft Alexander de Grote de hulp van het APM ingeroepen en een Twitteraccount en een Facebookpagina geopend. Ontvang elke dag een tweet van Alexander himself en volg Alexanders leven op Facebook.

Ik vind dit een mooie manier om de nieuwe media in te zetten. Het is verrassend, het is leerzaam, je consumeert op een andere - gemakkelijke - wijze geschiedenis, en het nodigt bezoekers uit een abonnement op RSS Feeds van de tentoonstelling (en hopelijk ook van het museum) te nemen. Je wilt tenslotte weten hoe het verder gaat met Alexander. Het APM bindt zo (nieuwe) bezoekers aan zich en dat is toch wel één van de grote voordelen en mogelijkheden die de nieuwe media ons instituten bieden.

Ik hoop dat we voor de Week van de Klassieken ook zulke ideeën krijgen, voor de Week in het algemeen of voor Tresoar. De Grote Ken-Je-Klassiekentwiz heb ik eerder al geopperd. Een ander idee is wellicht om tijdens de Week elke dag een orakelspreuk te twitteren (één van de nieuwe boeken die uitgeverij Athenaeum presenteert in de Week is een vertaling van een Orakelboek uit de oudheid). Ik dacht nog verder aan een blog, en Athenaeum werkt aan een idee voor een digitaal dagboek door de ambassadeur van de Week, Rosita Steenbeek. Misschien dat naar aanleiding van de vergadering nog meer nieuwe ideeën komen.

En wie met Alexander de Grote in discussie wil gaan, uit goede bronnen heb ik vernomen dat het lot Alexander tot de laatste dag van de tentoonstelling zijn digitale leven heeft gegund ...

5 reacties:

Johan Steendam zei

Inderdaad een mooi initatief van het letterlijk tot leven brengen van de historie. Misschien kunnen we ook zoiets doen met een bekende Fries, Troelstra of zo....Ben in ieder geval nog wel van plan om de tentoonstelling)en te gaan bezoeken.

Hans zei

@ Johan
De tentoonstelling is zeker de moeite waard. Bezoek ook de zustertentoonstelling in De Hermitage Amsterdam: De onsterfelijke Alexander de Grote.

23 Dingen zei

Fijne tip, want ik wou ook zeker naar deze expo gaan. Mijn zoon zit in Gym3 en ja, Grieks en Latijn boeien hem!

Hans zei

@ Rob
Dat vind ik leuk om te lezen. Het APM is sowieso een museum met een mooie collectie.

Otto zei

Het klinkt allemaal leuk. Mijn eerste indruk was ook positief, maar ..... als je de Twitterberichten van Alexander even op je in laat werken, dan denk ik, nee dat is toch niets voor mij. Misschien komt dat doordat ik te weinig kennis heb van Alexander en zijn tijd en is het voor bv. gymnasiasten wel interessant of gewoon leuk.
Ik heb het idee dat het toch alleen Alexander is die twittert, met andere woorden er is weinig interactie. Of lees ik de berichten verkeerd?