maandag 8 november 2010

Centauromachie: afbeeldingen in de oudheid


Anno 2010 zien wij op een dag meer afbeeldingen dan de Griek uit de vijfde eeuw v. Chr. in een heel leven.

Hieraan moest ik denken toen ik met Ding 8 bezig was. De bovenstaande afbeelding is 1 van de 92 metopen van het Parthenon in Athene uit de periode 447 - 442 v. Chr. De metope maakt deel uit van de de Centauromachie en is een van de afbeeldingen die een Griek anno 440 v. Chr. consumeerde.

Wat zag hij dan op de afbeelding? De Centaur op de afbeelding is een mythologische wezen uit Thessalië, half mens, half paard. De Centauren raakten slaags met de Lapithen, een Thessalisch bergvolk, op de bruiloft van hun koning Pirithoüs waarna de Lapithen de Centauren volledig uitroeiden. Deze strijd, de Centauromachie, is een veel voorkomend thema in de klassieke kunst, en is ook afgebeeld in een serie van metopen op het Parthenon van Athene.

Even wat achtergrondinformatie. Een metope is een stenen of aardewerken paneel dat als sierelement bevestigd is tussen de trigliefen op een Dorisch fries. De tekening hieronder verduidelijkt het een en ander.


De beroemdste metopen hingen aan het Parthenon in Athene. Inderdaad, hingen. Deze metopen zijn in 1802 - 1804 overgebracht naar Groot-Brittannië en staan sinds 1816 te pronken in het British Museum in Londen. Het zal geen verrassing zijn, dat Griekenland deze kunstschatten graag weer terug wil hebben.

Terug naar Ding 8. De bovenste foto heb ik bewerkt met Fotoaanpassen.nl (tekst invoegen en bijsnijden). Ik was verrast hoeveel bewerkingen via deze website mogelijk waren. Voor een snelle bewerking, of als je geen beschikking hebt over fotobewerkingsprogramma's, is dit zeker een goed alternatief.

En waar de Griek het met deze metopen moest doen, kon ik kiezen uit ongeveer 5.980 resultaten die Google in 0,09 seconden ophoest. Ongelofelijk.

0 reacties: