vrijdag 29 oktober 2010

Wat mag wel met mijn blog en wat niet?


Dat heb ik mij afgevraagd toen ik bezig was met Ding 7.

Tresoar maakt al een geruime tijd gebruik van Creative Commons licentie (CC). Ik meen mij te herinneren dat er een mail is rondgegaan toen Tresoar de content ging licenseren via CC en het CC-icoontje net nieuw op de website geplaatst werd. Sindsdien heeft dit icoontje linksonder op de pagina van Tresoar vaak mijn aandacht getrokken. Hoe zou zo'n licentieovereenkomst in zijn werk gaan? Waar vraag je het aan? Kan iedereen dit aanvragen? Wat betekent het precies, een CC? Allemaal vragen die dan mijn hoofd binnen kwamen vliegen en er vervolgens direct weer uit verdwenen. Het is er nooit van gekomen op het icoontje te klikken en er eens rustig voor te gaan zitten.

Tot nu dan: 'Ding 7 Flickr verder ontdekken en kennisnemen van Creative Commons'. Ik heb de website van CC bezocht en uit nieuwsgierigheid een licentie aangemaakt naar mijn wensen. Ik kwam erachter dat het helemaal niet zo eenvoudig is te beslissen wat je wensen zijn. Iedere keuze heeft wel degelijk consequenties. Dit was mijn eerste keuze (de strengste variant - ontdekte ik later):
Attribution
naamsvermelding
Noncommercial
niet-commercieel
No Derivative Works
niet afgeleide werken
Volgende vraag kwam op: hoe werkt het eigenlijk met blogs. Is het net zo gewoon in de blogwereld om blogs en blogberichten met een CC te licenseren als in de wereld van Flickr foto's een beschermde status mee te geven? Een rondje langs verschillende blogs leerde mij dat veel bloggers hier totaal niet mee bezig zijn. En de bloggers die er wel mee bezig zijn, kiezen voor de Tresoarvariant:
Attribution
naamsvermelding
Noncommercial
niet-commercieel
Met de cursus 23 Dingen ontdekken wij Web 2.0 en wij bloggen hierover met elkaar in een min of meer afgesloten omgeving. Dus een CC op mijn digitale schrijfplankje is nu niet echt aan de orde. Maar, stel, ik zou mijn blog voortzetten na deze cursus, dan zou ik het toch prettig vinden mijn blog via CC te regelen. 

Maar ik vraag mij dan af: schiet ik nu door of zouden wij hier met ons allen toch meer bij stil moeten staan?

2 reacties:

23 Dingen zei

Pfew, ingewikkelde vragen stel je hier. Ik heb op 23 Dingen ook CC staan, met de idee dat anderen desgewenst niet-commerciele varianten mogen maken, mits daar even een naamsvermelding als tegenprestatie voor bestaat. Mijn ervaring is, dat dit heel prettig werkt.

Maar jij kunt het ook rustig op je blog zetten, je hoeft dat nergens aan te vragen en ik vind dat het je site meteen vriendelijker maakt. Copyright heb je ook al, zonder te hoeven registreren, maar doet gelijk zo strikt aan.

Miunnio zei

@ Rob
Dank je wel voor de tips. Ik zal er rustig over nadenken.