woensdag 13 oktober 2010

Cicero publiceert voortaan alleen maar digitaal

Ja, je zit goed: dit is nog steeds de weblog Tabula Cerata. Ik heb de blog in een nieuw jasje gestoken. De vorige jas stond goed, maar paste mij niet helemaal. Het voordeel van dit digitale schrijfplankje is, dat je niet alleen de inhoud kan gladstrijken en opnieuw bekrassen, maar ook (enigzins) het uiterlijk kan aanpassen.

Dit laatste is een van de grote voordelen van het digitaal publiceren. Zodra een manuscript bij de drukker is afgeleverd, zit de tekst letterlijk vast op het papier. Digitale publicaties zijn veel flexibeler: een druk op de knop en die vervelende tikfout is verdwenen.

Daar moest men in de oudheid mee komen. Boeken werden op bestelling afgeschreven of je kon voor een boek terecht bij een uitgever annex boekhandel waar je uit de (overigens zeer beperkte) winkelvoorraad kon kiezen. Slaven deden het schrijfwerk en bij het overschrijven ging het wel eens mis. De Romeinse redenaar Cicero (106 - 43 v. Chr.) mopperde er ook behoorlijk op los: "Waar ik voor Latijnse boeken terecht kan, weet ik niet. Ze worden met zoveel fouten geschreven en verkocht".

Ik zie nu een trend ontstaan die teruggrijpt op de praktijk van de oudheid: boeken die op bestelling worden geleverd, bij een uitgever annex boekhandel op papier of in digitaal in bytes. Zo komt printing on demand steeds meer op. Er bestaan machines die in een paar minuten een boek produceren (het Centraal Boekhuis heeft er onlangs een aangeschaft) en elke auteur kan met een beetje software zelf e-books maken in het gangbare ePub-formaat en deze online aanbieden. Het zal niet lang meer duren of je kunt je eigen e-book genereren uit de tekstverwerker (dit kan overigens al bij de tekstverwerker Pages voor de Mac).

Dit leveren van boeken op bestelling heeft vele voordelen. Ik noem er een paar. Je kunt nu boeken aanschaffen die uitverkocht waren en normaal gesproken niet in aanmerking kwamen voor een herdruk. Uitgevers zitten niet met voorraden onverkochte boeken opgescheept en lopen bij het uitbrengen van een boek een veel minder groot financieel risico nu de drukkosten achterwege blijven. Hierdoor ontstaat ruimte voor uitbrengen van meer manuscripten. En, vooral met e-books bestaat nu wél de mogelijkheid tot direct eenvoudig corrigeren van die vervelende tikfout!

Ik denk dat Cicero er blij mee geweest zou zijn.

2 reacties:

Annemieke zei

Zo hee, jij had een creatieve bui gisteren!

Anoniem zei

Wees maar blij dat die oude Romeinen onze mogelijkheden nog niet hadden. Ik denk dat de Buma-bibliotheek veel te klein geweest was, maar bovendien zou jij nog veel meer kennis moeten hebben dan nu om alles te kunnen beschrijven.